torsdag, 20 juni 2019
Home / Andet / Hvordan fungerer kunstig befrugtning?

Hvordan fungerer kunstig befrugtning?

Er du kandidat til en fertilitetsbehandling og samtidig en smule forvirret over, hvad det indebærer, hvordan det fungerer og hvor det kan gøres? Så læs med her. På Århus Fertilitetsklinik i Højbjerg kan man få lavet sin behandling, uden den ventetid, som ofte findes på de offentlige klinikker.
Kunstig befrugtning er en metode, som par kan benytte, hvis det ikke er muligt at få børn på naturlig vis. Dette kan skyldes at noget i enten mandens eller kvindens kønsorganer ikke virker optimalt. Eksempelvis en ringe sædkvalitet hos manden eller dovne æg hos kvinden.

Metoder til kunstig befrugtning

Fertilitetsklinikken Ciconia i Århus anbefaler som udgangspunkt to metoder til befrugtningen. Hvilken af de to der egner sig bedst, er afhængig af den enkelte situation.

Hos nogle par kan en overvågning af menstruationscyklussen være nok til at opnå graviditet. Det kan ske ved hjælp af en ultralydsscanning eller en ægløsningstest. På den måde kan parret time samleje, så den sker mens kvinden har ægløsning. Er det tilfældet, har parret altså ikke brug for en kunstig befrugtning. Er dette til gengæld ikke nok, eller forekommer der andre former for komplikationer, er kunstig befrugtning en mulighed.
Der findes forskellige måder at lave en kunstig befrugtning på. Ordet er altså begreb for flere forskellige metoder. På klinikken i Århus anbefales enten IVF behandling eller ICSI-metoden.

Med IFV behandlingen skal sædcellen selv finde vejen ind til kvindens æg, hvor der kan ske en befrugtning. Man opsætter altså en oprenset sæd til æggene; ca. 100.000 sædceller til hvert æg. For at denne metode er anbefalelsesværdig, er det nødvendigt at den oprensede sæd har en hvis kvalitet. Kvaliteten måles blandt andet på sædcellers bevægelighed. Hvis ikke sædkvaliteten er god nok, er metoden altså ikke best egnet.

Da anbefales til gengæld ICSI-metoden, hvor mandens sædcelle bliver injiceret direkte ind i kvindens æg. Det sker med en ganske lille glaspipette, hvor man tilfører en sædcelle til hvert æg. Man sikrer sig ved denne metode, at sædcellen kommer ind i ægget, og sædcellen skal altså ikke selv finde vejen. Det er dog ikke sikkert at en befrugtning vil ske. Æg- og sædcellen skal selv smelte sammen.

Donor sæd- eller ægceller til kunstig befrugtning

Er situationen, at enten manden eller kvinden har nedsat æg- eller sædcelle kvalitet, kan man gennem fertilitetsklinikken få en donor. På den måde kan de kønscellerne af ringe kvalitet erstattes med gode kønsceller fra en donor.
Ved sæddonation opsættes sæd fra en donor i kvinden, og befrugter kvindens æg. Ved ægdonation bruges mandens egne sædceller til at befrugte et donoræg i kvinden. Eksempler på kvinder, der kan hjælpes med donoræg er kvinder, der ikke kan få børn på grund af mangel på frugtbare æg og kvinder der af ginetiske årsager ikke kan blive gravide.

I forbindelse med æg- og sæddonation opstår en række spørgsmål. Blandt andet kan der dæmre overvejelser omkring faderskab og moderskab og anonym eller ikke anonym donor. Mange af disse spørgsmål kan der findes svar på, på Århus Fertilitetskliniks hjemmeside.

About Torben

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *