onsdag, 16 januar 2019
Home / Hus og have / En varmepumpe er bedre for både miljøet og pengepungen

En varmepumpe er bedre for både miljøet og pengepungen

Som langt de fleste danskere efterhånden er klar over kan de menneskeskabte klimaforandringer vi ser i disse tider have alvorlige konsekvenser for en stor del af livet på jorden. Hvert år hører man om hvordan store dele af isen ved polerne smelter, hvilket medfører flere alvorlige komplikationer. Blandt andet kan det føre til tab af levearealer for utallige dyr og planter, samt oversvømmelser og andre naturkatastrofer. Hvis man som borger vil forsøge at afhjælpe den globale opvarmning, er den bedste måde hvorpå man kan gøre dette at udskifte ens varmeform med et grønnere alternativ. En varmepumpe er et eksempel på en forholdsvis ny varmeform som er en hel del grønnere end mange traditionelle varmeformer – heriblandt både olie- og gasfyr.

En varmepumpe grønnere end et fyr

Grunden til at varmepumper anses som grønne alternativer til blandt andet olie- og gasfyr er at en varmepumpe ikke afhænger af nogen form for afbrænding når den skal opvarme hjemmet op. Hvor de traditionelle fyr skaber varme i forbindelse med afbrænding af enten olie eller gas, virker en varmepumpe ved at udnytte varmen i enten luften eller jorden i nærheden.

Et sted i Danmark hvor man især har været gode til at udskifte deres ældre varmeformer med nye og moderne varmepumper er i Vordingborg. Beboerne i den sjællandske by har for længst fået øjnene op for de mange fordele ved at opvarme hjemmet med en varmepumpe, og det ser ud til at endnu flere har planer om at skifte til varmepumper inden for den nærmeste fremtid. En af grundene til at folk i Vordingborg har været særligt gode til at skifte til at bruge varmepumper er at det er let at finde gode tilbud på installation af forskellige typer varmepumper i området. Bor man i eller omkring Vordingborg er der altså gode muligheder for at kunne få installeret en varmepumpe hurtigt og forholdsvis billigt.

Valg af varmepumpe

Der findes tre forskellige typer af varmepumper. Den første af disse kaldes en jordvarmepumpe, men bliver også nogle gange kaldt for et jordvarmeanlæg. En jordvarmepumpe anvender den varme der er oplagret i jorden til at opvarme både boligen og brugsvandet. En anden type varmepumpe, som især er populær blandt beboerne i Vordingborg, er den såkaldte ”luft til vand-varmepumpe”. Denne varmepumpe fungerer ved at udnytte varmen fra luften udenfor til at opvarme boligen og brugsvandet.

Når en luft til vand-varmepumpe trækker varm luft ind udefra bruges varmen til at opvarme vandet i radiatorer og lignende. Denne type varmepumpe er både forholdsvis let og billig at installere, og kan lede til anseelige besparelser på varmeregningen. Der er altså ikke noget at sige til at netop denne type varmepumpe er populær i blandt andet Vordingborg. Den sidste type varmepumpe kaldes en ”luft til luft-varmepumpe”, men dette er ikke særligt udbredt blandt danskerne. Luft til luft-varmepumpen tager varmen fra luften udenfor og pumper den direkte ind i boligen. Her bliver varmen altså ikke brugt til opvarmning af brugsvand, hvilket blandt andet er med til at gøre denne type varmepumpe mindre populær end luft til vand-varmepumpen.

About Torben

Check Also

senge

De perfekte senge giver den perfekte nattesøvn

Det moderne menneske sætter har rigtig mange forventninger til, hvordan man får det perfekte liv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *